QR kód beolvasása

A QR kód beolvasása során több tényező is van, mely befolyásolja az olvasás sikerét és annak gyorsaságát. Az alábbiakban sorra vesszük ezeket és leírjuk mire kell figyelni, hogy a továbbiakban ez már ne legyen probléma.

Eszköz

Fontos a kamera felbontása és hogy milyen minőségű képeket tud készíteni. A tapasztalatok szerint egy régebbi 1.3Mpixeles felbontású kamerás mobil nehezen vagy egyátalán nem olvasta be azt a kódot, amit egy új 5-8 Mpixeles felbontású mobiltelefon igen. Azonos fényviszonyok és azonos QR kód olvasó program használatával.

A QR kód képének a kijelzőn a lehető legélesebbnek kell lennie. Ezt az autofókusszal rendelkező eszközök megoldják, de amelyiknek nincs ott nem lesz elég éles a kép a QR kód sikeres beolvasásához. Vigyük távolabb vagy közelebb amíg éles képet nem kapunk.

Egy QR kód olvasó program többféleképpen is megpróbálja felismerni az adott képen szereplő kódot, hogy az hol, milyen szögben, mekkora méretben helyezkedik el, stb. Míg egy többmagos, gigahertzes processzorral rendelkező telefon képes erre a másodperc töredéke alatt, addig egy 1 magos, 500 megahertzes telefonnak ez jóval több ideig tart, ezért legyünk türlemesek.

Fényviszonyok

Előfordul, hogy egy QR kódot nem tudunk beolvasni, de látszólag minden rendben van. Ilyenkor nem tűnhet fel azonnal, de a QR kód egy része esetleg árnyékban van, vagy becsillan a hátunk mögött lévő fényforrás vagy a kamera vakuja. QR kód fényviszonyokEz esetben ha a QR kód helyzetét nem tudjuk megváltoztatni, akkor vigyük távolabb az eszközt vagy próbáljuk picit megdöntve minden irányba, hogy más megvilágításba kerüljön a QR kód.

A képen látható esetekben az sem segít, ha az adott QR kódnak magas (35%) a hibajavítási képessége, ugyanis pont a referencia pontok nem láthatóak jól és ha azok közül egy is "hiányzik", akkor az eszköz nem képes a QR kód elhelyezkedését meghatározni és beolvasni.

QR kód olvasó programok

Nem minden QR kód beolvasó program ugyanolyan jól ismeri fel a QR kódokat, ezért érdemes többet is kipróbálni, hogy tudjunk választani melyiket szeretnénk a későbbiekben használni. A mi kedvencünk a Barcode Reader és a Nortons Snap, melyeknél jól látható, hogy mely referencia pontokat nem látja. Így azonnal lehet korrigálni az eszköz vagy a QR kód helyzetén.

A letölthető programok listája:
Android-os QR kód olvasók és alkalmazások
Windows Phone QR kód programok
Blackberry QR kód alkalmazások
Samsung BADA QR kód olvasók

A QR kód olvasók általában megjelenítenek egy keretet, amelyen belülre kell pozicionálnunk a QR kódot. Figyeljünk arra, hogy a QR kód minden referenciapontja kerüljön a kereten belülre. Nem ajánlott a QR kód nagyon pontos illesztése a keret vonalaira, inkább bőven hagyjunk rá.

QR kód marketing

Weboldal optimalizálása mobileszközökre

Szinte az összes QR kódot valamilyen mobil eszközön olvassák be, ezért ha weboldalra mutató QR kódot készítünk, akkor mindenképpen olyan oldalra mutasson, amit az ilyen eszközök többségével kényelmesen meg lehet nézni/böngészni és esetleg vásárolni is.

QR kód a szabadban

Utcán, nyilvános helyeken, óriásplakáton csak akkor érdemes QR kódót megjeleníteni, ha az egy gyalogos számára olyan közelségben van, hogy könnyen be tudja olvasni a telefonjával. Mozgó gépjárműből egy távolban lévő QR kódot beolvasni kemény feladat.

QR kód nyomon követése

Webcímek esetén mindig használjon egyedi URL-t vagy valamilyen kampány azonosítót, hogy a weboldal látogatottsági statisztikáiból egyértelműen látható legyen kik érkeztek a weboldalára a QR kód felhasználásával. Érdemes médiumonként (plakát, szórólap, újsághirdetés, stb.) külön egyedi azonosítót használni, így mérni lehet, melyik hirdetés volt hatékonyabb.


QR kód generálása és nyomtatása

A felhasználás előtt mindig teszteljük le az elkészített QR kódot minél több eszközön és minél többféle QR kód olvasó programmal!

  • a hosszú weboldal címek esetén használjunk URL rövidítő szolgáltatásokat, hogy a QR kód kockái ne legyenek nagyon aprók és könnyebben beolvasható maradjon.
  • névjegykártya esetén törekedjünk csak a legfontosabb adatok megadására (pl. csak mobilszámot és faxszámot ne), mert túl sok információ esetén a QR kód kockái szintén nagyon aprók lesznek és nehezen lesz beolvasható a névjegykártyáról.
  • a grafikai programokkal átméretezett, forgatott vagy színezett QR kódok olvashatósága csökkenhet
  • az invertált (fekete alapon fehér, vagy sötét alapon világos) QR kódot csak kevés olvasó ismeri fel
  • a referencia pontok külső széleinél mindenképpen hagyjuk meg az egy egységnyi fehér (vagy nagyon világos) margót
  • ha egy színes QR kód halvánnyabb a nyomtatásban mint a monitoron volt, akkor csökkenhet az olvashatósága
  • a referncia pontok mindenképpen fekete vagy nagyon sötét színnel kell hogy legyenek
  • a kinyomtatott QR kódokat is többször teszteljük le, minél több mobil eszközzel, hogy valóban jól olvashatók maradtak így isKihagytunk valamit?
Kérjük írja meg.